Wednesday, 2 January 2013

Urban Legend

Hujan lebat di luar dan cuaca teramat gelap. Walaupun sekarang jam menunjukkan angka 3. Jom terjah kotak memori tentang cerita seram.

SERAM#1.

Fikah dan Murni adalah pelajar tahun akhir di sebuah kolej swasta terkemuka di ibu kota. Mereka tinggal di bilik yang sama sejak pertama kali mendaftar di situ. Mempunyai perwatakan yang berbeza, namun mereka adalah sangat rapat antara satu sama lain. Di penghujung semester sebelum peperiksaaan akhir, kolej mengadakan parti untuk pelajar-pelajar yang akan menamatkan pengajian. Acapkali diajak oleh Fikah, namun Murni menolak dengan alasan banyak nota yang perlu dibuat dan dia perlu belajar untuk menghadapi peperiksaan akhir. Akhirnya Fikah akur akan keputusan Murni dan Murni berjanji untuk mengulangkaji bersama Fikah setelah semua notanya lengkap. Maka berlalulah Fikah dengan pakaian bertemakan rockstar sambil ditunggu oleh pasangannya di bawah hostel.
Agak lewat dan jam hampir menunjukkan ke angka tiga, baru Fikah menunjukkan muka di bilik. Bilik gelap dan Fikah tidak berhajat untuk membuka lampu. Yakin mungkin Murni tertidur kepenatan dan tidak mahu menggangu. Setelah membasuh muka dan menukar pakaian di dalam gelap, Fikah terus menuju ke katilnya dan terus melelapkan mata.
Keesokkan paginya, Fikah terbangun dan agak kehairanan kerana Murni bangun lewat. Kebiasaannya Murni akan bangun terlebih dahulu dan mengejutkannya. Kelihatan Murni masih berbaring di katilnya sambil mengiring menghadap ke dinding. Fikah lantas meluru ke arah Murni dan mengejutkannya. Digerak-gerakkan badan Murni beberapa kali sambil memanggil namanya. Kaku. Dialihkan badan Murni dan....
Di dinding itu tertera, "Tidakkah anda gembira anda tidak menghidupkan lampu?" dengan darah merah pekat dan Murni dalam keadaan perut dan dadanya ditikam berkali-kali.

SERAM#2

Suatu malam, Julie keseorangan di rumah kerana ibubapanya terpaksa ke suatu daerah yang jauh untuk mesyuarat tergempar. Namun tidak ditinggalkan Julie berseorangan kerana Bobby, anjing peliharaan mereka ada bersama. Malam itu setelah penat menonton rancangan televisyen, Julie naik ke atas untuk tidur. Dan kelihatan kelibat anjingnya sedang berlingkar di bawah katilnya. Setelah membasuh muka dan menutup semua pili paip, Julie naik ke katilnya sambil tangannya terjulur ke bawah katil. Anjingnya menjilat-jilat tangannya dan dia hampir mamai akan keadaan itu. 
'Tik...tik...tik.' bunyi seperti air menitik lantaran pili paip yang tidak ditutup ketat. Julie lantas bangun dan menuju ke bilik air. Dipulasnya kepala paip sehingga tiada air menitik. Dan dia kembali ke katil semula. Dalam keadaaan yang sama seperti sebelumnya, dia mamai dijilat oeh anjingnya lagi.
'Tik...tik...tik.' Masih berbunyi lagi titisan air itu. Dia bingkas bangun dan yang menghairankannya bunyi itu datang dari arah almari bajunya. Dia berjalan secara perlahan ke arah almarinya dan membuka pintu almari secara berhati-hati dan ....
Anjingnya tergantung secara terbalik dan darah menitik dari kelaran di lehernya. Di permukaan almari tertera, "Bukan anjing sahaja yang boleh menjilat." Julie berpaling ke belakang dan tiba-tiba kesakitan di dadanya seperti ditusuk objek tajam.


SD : so how? takut tak?

No comments: